sâmbătă, 25 august 2012

încălzitor solar de apă


cum am transformat o grămadă de sticle de plastic şi cutii de carton într-un încălzitor de apă solar
Pensionar mecanic Jose Alano a inventat un simplu si  economic încălzitor solar de apă care beneficiază mii de oameni.
În ciuda latitudinii şi diferenţelor climatice între sudul Braziliei şi Romania, boilerul solar proiectat de Alano se bazează pe principiul termosifonului, utilizat în mai multe încălzitoare comerciale vândute cu mai mult de  € 2000. În acest sistem, nu este nevoie nici de pompa, nici de energie electrică. Densităţi diferite de apă sunt suficiente pentru a provoca o mişcare ciclică de la panoul colector la rezervor: apă caldă mai puţin densă în sus de ,apă rece  mai densa în jos .
Ansamblul este simplu, şi pot fi mai bine înţeles prin ilustraţii conţinute în prospect DIY (numai ca textul e în limba portugheză).  Evident, dimensiunea nu conteaza. Alano crede că pentru a încălzi apa pentru un duş pentru o singură persoană, un panou de 1m ², ar fi suficient.
Dacă sunteţi interesat în construirea propriul incalzitor solar, acestea sunt materiale de bază necesare:
sticle de 2L din plastic (60),
cutii de carton (50),
teava din PVC diametru 100mm (70 cm),
teava din PVC diametru 20mm (11.7m),
coturi din PVC 90 de grade de 20 mm (4),
T din PVC-conectori de 20mm (20),
capace de la capete 20 mm, din PVC (2),
adeziv PVC,
vopsea negra mata şi penson (sau rola),
hârtie abraziva,
banda auto-fuzionare(poate stie cineva cum se traduce “self-amalgamating tape” sa lase un comentariu),
ciocan de cauciuc,
fierastrau,
lemn sau alt material pentru sprijin.
Cu diagramele din prospect DIY ca un ghid, utilizează  ţeava din PVC de 100mm ca un template şi taia partea de jos a sticlelor. Taie teava de 20mm de PVC (de 1m) în 10 şi 20 piese x 8.5 cm, si se asambleaza cu T-conectorii. Tăie şi vopseste cutiile (pag.10-12), precum şi teava de un metru . Asamblarea conform figurii B.
Panourile trebuie să fie plasate la cel puţin 30 cm sub rezervor şi să fie amplasată pe un perete cu orientarea spre Sud pe  acoperiş. To optimise heat absorption, the panels must be mounted at the angle of your latitude, plus 10°. Pentru a optimiza absorbţia de căldură, panourile trebuie montate in unghi de 55°(latitudinea + 10 grade).  Alano recomandă ca sticlele de plastic din panouri să fie schimbate cu altele noi la fiecare 5 ani: “In timp, plasticul devine opac,si se reduce transferul de  căldură, în timp ce cutiile negre ar trebui revopsite.”
Iată cum se face:











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu