joi, 3 noiembrie 2011


Cum te manipuleaza seful la locul de munca. Cele mai stresante replici adresate angajatilor

Cu totii stim ca expresii de genul “Te descurci foarte bine” sau “Bravo. Mi-a placut foarte mult initiativa ta!”, ce vin din partea sefului te stimuleaza si te fac sa te simti apreciat la locul de munca. Managerii care nu-si arata respectul fata de angajati, ci ii exploateaza si streseaza, amintindu-le ca pot fi oricand inlocuiti de persoane mai competente, nu fac decat sa-si distanteze oamenii din echipa, scrie Bloomberg Businessweek.


 Cum te manipuleaza seful la locul de munca. Cele mai stresante replici adresate angajatilor
“Managerii neprofesionsti”, asa cum ii numesc cei de la Bloomberg Businessweek pe directorii care nu stiu sa-si motiveze subalternii, nu-si incurajeaza niciodata angajatii, nu-i incurajeaza in derularea unor activitati care sa-i ajute sa se dezvolte, nu ii sprijina in initiativele pe care le au. Nu le arata niciun fel de simpatie, construind in acest fel nu doar o bariera intre sefi si angajati, ci ajutand la cresterea demisiilor din companie. Si asta deoarece salariatii care se simt frustrati din punct de vedere profesional, exploatati si nefericiti, decid sa renunte la locul de munca respectiv in favoarea unui alt job.
Managerii neprofesionisti folosesc deseori aceleasi sintagme pentru a-si manipula angajatii si a-i determina sa actioneze in functie de propriile doleante. Cum isi manipuleaza de cele mai multe ori managerii subalternii cand vine vorba despre proiectele in care sunt implicati? Iata cel mai des auzite fraze adresate angajatilor:

“Daca nu vrei jobul asta, o sa gasesc pe cineva care-l vrea”
Liderii inteleg prin raportul angajator-angajat procesul prin care un patron isi plateste salariatul pentru munca depusa. Managerii profesionisti realizeaza insa ca pentru a-si pastra oamenii langa el si a-i determina sa creasca din punct de vedere profesional, trebuie sa le permita angajatilor sa detina controlul pozitiilor pe care le ocupa. Adevaratii lideri le ofera oamenilor spatiul de actionare si le dau senzatia ca munca lor cantareste greu in aportul companiei.
La polul opus, managerii ineficienti adora sa le reaminteasca angajatilor ca “lucreaza pentru ei” si ca in orice moment pot fi inlocuiti daca se intampla sa aiba probleme de santate ori alte dificultati pe plan personal, care sa-i determine sa absenteze de la locul de munca, noteaza Bloomberg Businessweek.
“Nu te platesc sa gandesti”
Sefii nu accepta pareri sau sugestii din partea subalternilor le reproseaza acestora din urma ca ei trebuie sa se conformeze sa le respecte ordinele si atat. “Nu te platesc sa gandesti, te platesc sa executi” – este una din cele mai frecvente replici date salariatilor care indraznesc sa vina cu schimbari in abordarea strategiilor firmei in care lucreaza. Coordonatorii care care procedeaza astfel nu inteleg semnificatia de fapt a conducerii unei echipe.
“Fara eBay/Groupon/Facebook in timpul programului de lucru”
Managerii secolului XXI si-au dat seama ca nu exista un program fix pe care angajatii sa-l respecte intocmai. Astazi, cei mai multi salariati isi dedica mare parte din timpul zilei jobului lor. Ziua incepe tot mai de dimineata si se termina tot mai tarziu. Din acest simplu motiv, oamenii isi rezolva si programeaza intalniri ce tin de viata privata in timpul serviciului, motiv pentru care navigheaza deseori pe site-uri de comert online, de socializare etc.
Oamenii au nevoie de putina pauza, relaxare mentala, mai ales in timpul orelor de lucru. Iar acordarea unor momente destinate hobby-urilor si pasiunilor lor, navigarea pe internet, chatuirea cu prietenii sau petrecerea timpului pe retelele de socializare sunt exact “ingredientele” care par sa-i multumeasca pe tot mai multi angajati. Sefii trebuie sa inteleaga ca subalternii lor nu sunt roboti si ca au nevoie de momente de odihna, scrie Bloomberg.

“Cine ti-a dat voie sa faci asta?”
Lipsa permiterii initiativelor in randul angajatilor poate crea probleme atunci cand vine vorba despre decizii de moment. Managerii pot parea iritati atunci cand subalternii lor iau hotarari cu care nu sunt de acord. Recomandat este ca fiecare angajat sa fie sprijinit sa aiba propriile puncte de vedere si de actiune, pentru dezvoltarea echipei si implicit a afacerii. Cat despre sefii care nu gandesc astfel, intotdeauna exista si o alta alternativa de job, spun specialistii in resurse umane.
“Lasa totul si fa asta ACUM!”
Oricarui manager I se intampla sa aiba cate o urgenta care nu suporta amanare. Drept urmare, are nevoie ca cei din echipa sa se miste repede pentru solutionarea problemei. Managerii profesionisti fac din asta o exceptie insa, neprocedand astfel in mod frecvent deoarece sunt constienti ca astfel de perturbari in programul cotidian al salariatilor nu face decat sa influenteze in mod negativ activitatea companiei.
„Nu-mi crea probleme. Mai degraba, vino cu solutii”
Exista coordonatori pentru care expresia „Nu-mi crea probleme. Mai degraba, vino cu solutii” are alt sens, si anume acela de „Nu te plange. Mai bine taci si gaseste o solutie.”
De multe ori, o asemenea atitudine nu doar ca irita angajatul, ci ii creeaza o stare de discomfort si-l afecteaza mai ales in activitatea profesionala. Apoi, uneori o idee venita din partea unui membru al echipei poate fi cea salvatoare intr-un moment dificil.

„In vremurile actuale esti norocos ca ai un job”
Un manager care-i spune angajatului sau: „In vremurile actuale, esti norocos ca ai un job” poate parea amuzant. Si asta pentru ca rata somajului la nivel global se ridica la 9%. Adica, cei care au reusit sa-si pastreze locul de munca se incadreaza in restul de aproape 90%. Ceea ce, desigur, poate fi luat in gluma.
Esenta acestei sintagme consta intr-o insulta adusa unui om care munceste pentru remuneratia sa. Oamenii care traiesc cu teama, nu reusesc sa vada potentialul in ei insisi ori in ceilalti din jurul lor. Morala? Nu lasati pe nimeni sa va subaprecieze.

 (sursa: incont.ro)